Парите вървят към вървят към Автомагистрали - Черно море от вчера,

...
Парите вървят към вървят към Автомагистрали - Черно море от вчера,
Коментари Харесай

Комитова: Обещаните пари на Автомагистрали-Черно море вече вървят към тях |

Парите вървят към вървят към " Автомагистрали - Черно море " от през вчерашния ден, уповавам се през днешния ден те да си ги получат. 

Това съобщи министър Виолета Комитова ден преди оповестения митинг на " Автомагистрали - Черно море " пред Министерство на регионалното развитие поради обещанието сдружението да получи до понеделник 9 млн. лева от дължимите от страната 37 милиона, по Българска национална телевизия. 

" Ние обещахме, само че по отношение на някои административни неуредици, по отношение на някои проблеми, които те имат с контракта, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време, в сравнение с предполагахме, изясни Комитова. По думите й " става дума за едни компании, които са работили по трасето Чирпан - Стара Загора на автомагистрала " Тракия " и са получили контракти за 200 млн., а е имало обезпечени единствено 59 млн. Сега всички тези компании се усещат излъгани, сподели още районният министър.

Определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние от дълго време щяхме да сме завършили този въпрос. Нито районният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното държавно управление, нито жителите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше привършен до 30 април, ние заварихме нула лв. и доста стартирани обекти за милиарди, тъй че ние изпаднахме в ужасно усложнение ", изясни Комитова. 

" Тази права на стойност 200 млн. ще би трябвало да се заплати един ден на всичките 10 компании, които са работили по нея. Но тя е предходна под параграф на някакъв настоящ ремонт и поддръжка, заради което няма утвърден план и позволение за градеж, няма Акт 16 за въвеждане в употреба ", сподели районният министър. Тя изясни още, че в случай че зародят повреди в идващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, с цел да се поправи правата. 

" Няма гаранция, тъй като минава под думички " поддръжка ". Това е порочна процедура, която се прави от години - тя е за сякаш по-бързо да се вършат ремонтите, тъй като плановете до позволение за градеж изискват време, само че особено за Чирпан - Стара Загора имахме време да подготвим тези планове ", счита Комитова. 

Според нея такива съществени тежки и скъпи поправки би трябвало да се вършат с механически план, позволение за механически градеж, с въвеждане в употреба и оттова нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази процедура за милиард и половина годишно гълтам доста пари и основава артикул, в който няма никакво качество.

Магистрала " Хемус " няма да може да бъде приключена до 2024 година. Това е надълбоко неправилна теза. Нормално е по един километър на месец да се построява, всякакво друго изказване, че може по-бързо да се построи " Хемус ", е неистина, счита министърът. Тя изрази вяра до 2024 година първите 51 км от Ябланица до Плевен да бъдат приключени.

Министър Комитова увери, че зимното разчистване няма да закъснее. Нужните средства общоприетоо са сред 60-80 млн. лева, а в края на септември още са заделени 100.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР